Wij zijn er voor mens en dier

dgc

Wij zijn er voor mens en dier

12/03/2018 in Artikelen

Hond en kat zijn de meest voorkomende huisdieren, maar konijn en knaagdier winnen aan populariteit in de regio. Diergeneeskundig Centrum (DGC) de nieuwe HANZE uit Kampen kent velen bij naam. Want al sinds decennia waken deze dierenartsen over het welzijn en de gezondheid van menig gezelschapsdier. Met hart voor mens en dier.

 

Marike Oosterhoff komt net terug van een huisbezoek. Een nestje puppy’s moest gecontroleerd worden. “Tijd en aandacht voor onze dieren, maar zeker ook voor de baasjes vinden wij belangrijk. Een dier heeft vaak veel betekenis voor een eigenaar.” Ze werkt sinds 2007 in de praktijk en werd in 2010 partner in de maatschap. Met drie andere artsen runt ze DGC de nieuwe HANZE, waaronder de afdelingen Gezelschapsdieren en Landbouwhuisdieren vallen. De splitsing is een jaar of tien geleden aangebracht, om de verschillende richtingen apart te houden. “Toch is de charme de combinatie van beiden in dit pand”, vindt Marike.

 

”Dat je weet wie er binnenkomt”
“Ik ben opgegroeid met huisdieren”, motiveert ze haar voorliefde. “Daarnaast ging ik als kind graag op pad met een veearts uit de buurt. Ik maakte toen al keizersneden mee. Daar ben ik wel bevlogen door geraakt.” Na de Faculteit Diergeneeskunde, waar ze voor zowel gezelschaps- als landbouwhuisdieren werd opgeleid, ging Marike aan de slag met landbouwhuisdieren. Ze maakte de overstap naar gezelschapsdieren, toen ze maat werd en meer tussen haar team wilde opereren. “We hebben een hechte groep met mensen die er allemaal al jaren werken. Het is fijn dat je weet wie binnenkomt, met welk dier. Ik hoop dat mensen zich hier thuis voelen. Overigens willen we onze wachtkamer komend jaar zo inrichten dat zowel baasjes als dieren nog meer op hun gemak zijn.”

 

Goed onderzoek en daarna gericht behandelen
Het werkgebied strekt zich uit tussen Hanzestad Hattem en ‘het nieuwe land’ in de polder. Vandaar de naam: ‘de nieuwe HANZE’. Klanten komen soms van verre, of het nu een castratie betreft, een parasietenbehandeling, aanhoudend braken of een onbestemd gevoel. De praktijk onderscheidt zich door een innovatieve aanpak met goede begeleiding en moderne middelen, zoals digitale röntgenapparatuur, echo- en bloedanalyseapparatuur, stelt Marike: “We zijn terughoudend met antibiotica, maar onderzoeken juist gericht. En we nemen de tijd, zowel tijdens intakes als achter de schermen. De manier van opereren kan verschillende uitwerkingen hebben. Zo brengen wij dieren gecontroleerd onder narcose. Dus door een infuus te plaatsen en te intuberen zodat we zuurstof toe kunnen dienen via een slang in de keel. Dit kost meer tijd en kunde, maar vermindert het risico op gezondheidsproblemen op lange termijn.”