Geen plank is hetzelfde bij Schaverij Eikelboom

schadevrij

Geen plank is hetzelfde bij Schaverij Eikelboom

06/01/2019 in Artikelen

Geen plank is hetzelfde bij Schaverij Eikelboom

Met recht mag je het maken van parketvloeren een ambacht noemen. Veel bedrijven die dit doen zijn er niet meer. Schaverij Eikelboom uit Zwolle is nog zo’n bedrijf dat zelf de planken schaaft en zaagt. “Het is zo mooi, geen plankje is hetzelfde”, vertelt eigenaar Bert Eikelboom.

Voor iemand die parketvloeren maakt van eiken, heeft Eikelboom zijn naam mee. In zijn werkplaats aan de Ceintuurbaan (verscholen achter tankstation Firezone) is te zien hoe het ruwe hout uitgroeit tot fantastisch ogende planken, die klaar zijn om gelegd te worden. Eikelboom is er sinds 2005 gevestigd, nadat hij in 2001 vanuit Hattem voor zichzelf was begonnen. Midden jaren negentig ging hij als schoolverlater het vloerenvak in. “Geen opdracht of plank is hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen smaak, dat maakt het mooi.”

Eikenhout
Kom bij Eikelboom niet aan met laminaat, Pvc of een andere vloerensoort, want dat is vloeken in de kerk. Hij werkt uitsluitend met eikenhout uit Europa. Heel duurzaam, want voor iedere gekapte boom wordt er minstens weer eentje terug geplant. Wanneer het hout binnenkomt bij de schaverij, gaan Eikelboom en zijn personeel aan de slag. In totaal ondergaat het hout acht bewerkingen. “We hebben de plankjes meerdere keren in handen. Er gaat dan ook niets ongecontroleerd de deur uit. We doen alles in eigen beheer, op het leggen na”, legt hij uit. Een aantal parketeurs, vakmensen, kunnen hiervoor worden benaderd.

Voordat er gelegd kan worden, ondergaat het hout dus acht bewerkingen. Dat begint met het voorschaven, waarbij het hout aan vier kanten wordt geschaafd. Ieder plankje heeft een vaste breedte. “Je kunt dan ook de kwaliteit van het hout beoordelen.” Stap twee is het zagen van de planken. Vervolgens wordt de plank afgekort. Op welke manier hangt af van het gekozen patroon: visgraat of Hongaarse punt. “Alles heeft een vaste lengte, want je wilt geen verschil krijgen.” Na het op maat maken worden de planken geborsteld, zodat de nerven mooier naar voren komen. Met een trommelmachine worden er vervolgens deuken in gemaakt, zodat de vloer ouder lijkt. 

Na het op kleur brengen van het hout, via het roken met ammoniak of gekleurde beits, is het nog een kwestie van het oliën van de vloer. “Ook dat doen we met een machine, zodat alle plekken evenveel olie krijgen.” Bij de schaverij liggen geen grote voorraden hout, vaak wordt er per klant ingekocht. “We produceren precies wat de klant wil.” 

Advisering
Advies is belangrijk bij de keuze voor een vloer. Eikelboom legt uit dat de luchtvochtigheid van de woonkamer een belangrijke rol speelt bij het goed houden van de vloer. “Die moet tussen de 50 en 70 procent liggen en de temperatuur moet tussen de 19 en 21 graden zijn. Dat vinden wij mensen het prettigste en datzelfde geldt ook voor de vloer.” Afhankelijk van het waarschijnlijke gebruik van een vloer, wordt de keuze voor een soort gemaakt. “Heb je kinderen? Rijdt er iemand met een rollator door het huis of heb je huisdieren? Op basis van het gedrag van de klant bepaal je hoe stevig de vloer moet zijn.” 

De meeste vloeren die Eikelboom legt gaan hele generaties mee, al moet er natuurlijk wel eens in de zoveel jaar geschuurd worden. Tot slot nog een belangrijke tip van de expert zelf. “Onderhoud je vloer minstens een keer per jaar met een goed onderhoudsmiddel. Alleen dan houd je je vloer echt mooi.”