'Die vrijheid in het water... echt geweldig

duiken

'Die vrijheid in het water... echt geweldig

20/02/2018 in Artikelen

'Die vrijheid in het water... echt geweldig'

Zuurstof, flippers en een duikbril. En het liefst ook nog heerlijk zonnig weer. Meer heb je niet nodig om de ultieme vrijheid te vinden. Dat vinden ze althans bij de Kampense duikvereniging De Oester. "Ik vind het geweldig in het water, ik voel me dan zo vrij", zegt Bert van Groningen.

De circa tachtig leden tellende vereniging, dat zichzelf omschrijft als duikteam, bestaat inmiddels alweer 42 jaar. Sinds de oprichting in 1975 is De Oester uitgegroeid tot een volwaardige vereniging voor iedereen die van de duiksport houdt. In Nederland kun je niet zomaar gaan duiken, het hebben van een brevet is daarvoor noodzakelijk. Er zijn twee partijen die je mogen opleiden; een commerciële opleiding die je in een paar dagen klaarstoomt. En er is de opleiding van de NOB, de Nederlandse OnderwaterBond, die een jaar duurt. Bij De Oester geven ze de voorkeur aan die laatste opleiding. "Dan krijg je de best mogelijke opleiding", zegt Bert van Groningen, die zelf een zogeheten 4 sterrenduiker is. 

Wanneer je begint, word je opgeleid tot een duiker met 1 ster. Naarmate je meer opleidingen en trainingen volgt, kun je uitgroeien tot een 3 sterren duiker. "Dan ben je in principe volleerd", zegt Van Groningen, die in de pr-commissie van het duikteam zit. Hij heeft een streepje voor, omdat hij al meer dan 250 gelogde duiken heeft gedaan en daarbij zeven speciality's heeft uitgevoerd. 

Duikactiviteiten
De leden van de duikvereniging treffen elkaar iedere woensdag. In de wintermaanden gaan ze het zwembad in om te werken aan de conditie of ze trainen met perslucht. Wanneer het april is, gaan de duikers naar buiten. In Kampen kunnen ze terecht in het Ganzendiep. In de omgeving gaan de duikers naar plassen in Emmeloord en Zwolle. Maar het mooiste, zo betoogt Van Groningen, zijn de activiteiten met de vereniging. "We vieren regelmatig een feestje in ons clubgebouw aan de Broedersingel. En we gaan zeker eens per jaar op pad naar het buitenland voor een duiktocht." Zo is Egypte een populaire duiklocatie. "De zee is heerlijk helder, je kunt daar goed oude scheepswrakken zien. Bovendien is het heel leuk om met de club op pad te zijn, we zijn een saamhorige groep." 

Duiken voor mensen met een beperking
De toekomst van De Oester ziet er positief uit. Er is de potentie om door te groeien richting de magische grens van honderd leden. Ook is de club bezig met het opzetten van duiken voor mensen met een beperking. "Er is al één jongen die zijn brevet heeft gehaald", weet Van Groningen. Meerdere leden van de club worden opgeleid tot begeleiders, zodat mensen met een beperking de juiste begeleiding (twee begeleiders zijn nodig) krijgen in het water. 

De vereniging heeft het doel om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen voor de bijzondere sport. Ze geven regelmatig clinics en introductielessen, zoals op 11 en 18 oktober. "Ook organiseren we voor bijvoorbeeld personeelsverenigingen duikavonden. Gezellig met de collega's een avondje leren duiken", vertelt Van Groningen. Zodat iedereen die ultieme vrijheid onder water kan voelen.