“Bij PGVZ is de zorg niet leidend, maar ondersteunend"

p

“Bij PGVZ is de zorg niet leidend, maar ondersteunend"

06/12/2018 in Artikelen

Wachten op de verpleging en ‘s avonds eerder naar bed dan gewenst. Dat is vaak de realiteit van mensen die afhankelijk zijn van zorg. Zo werkt het echter niet bij zorgorganisatie PGVZ – daar staan de persoon en zijn wensen altijd centraal. 


PersoonsGebonden Vraaggerichte Zorg; daar staat PGVZ voor. Directeur Gosse Noppert, woonachtig in Kampen, richtte de organisatie zeven jaar geleden op. Inspiratie haalde hij uit zijn directe omgeving, waar hij zag dat de zorgvrager vaak niet het uitgangspunt van de zorgorganisatie vormt. “Het komt bijvoorbeeld voor dat de verpleging om 22.00 uur komt om iemand in bed te helpen. Maar wat als die persoon nog niet naar bed wil en behoefte heeft om een film te kijken? Ik vond dat dit anders moest. En het kan ook anders. Zorg moet niet leidend zijn, maar juist ondersteunend. Zo willen we het toch uiteindelijk allemaal zelf ook?” PGVZ gaat daarom met de zorgvrager in gesprek en biedt verschillende mogelijkheden aan om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de persoon.

 

Bruggenbouwer in de zorg
PGVZ startte in 2012 met thuiszorg, zowel huishoudelijke hulp als verzorging en verpleging. Inmiddels zijn daar werk en dagbesteding, (zorg binnen) diverse wooninitiatieven en ambulante zorg bijgekomen. De organisatie is daardoor in staat om een totaalpakket aan te bieden aan haar circa 3.500 zorgvragers. De organisatie is niet meer alleen in Kampen en IJsselmuiden actief, maar het werkgebied is inmiddels uitgebreid vanaf de gemeente Steenwijkerland tot en met Apeldoorn. Als een echte bruggenbouwer zoekt Gosse daarbij ook naar manieren om de handen ineen te slaan met organisaties als Impact en IJsselheem. “Waar mogelijk willen wij met andere partijen samenwerken om nog betere zorg te verlenen.”

 

Trots op Kamper initiatieven
In Kampen heeft dat al geleid tot verschillende mooie initiatieven. Zo worden er in de woonwijk ‘Stationskwartier’ 27 zorgappartementen gebouwd met daarbij dagbesteding. Er wordt gedacht aan verschillende soorten dagbesteding, zoals een fietsenmakerij en het bewaken van de fietsenstalling bij het station. Een ander initiatief is dat eens per week een bewegingsagoog van PGVZ sportlessen geeft aan ouderen in seniorencomplex De Ommeland. Hier betalen zij een kleine bijdrage voor. Van deze bijdrage gaan ze vervolgens samen een dagje uit, zodat hun sociale omgeving vergroot wordt. Trots is Gosse Noppert daarnaast op een project waarin een nieuwe woonvorm wordt gecreëerd. Het doel van het project is om mensen te helpen steeds een stukje zelfstandiger te worden. Het gevolg zal zijn dat ze minder zorg en ondersteuning nodig hebben en uiteindelijk weer zelfstandig kunnen wonen. Mocht dat nodig zijn, dan kunnen ze altijd gebruik blijven maken van ambulante begeleiding.

 

Voor iedereen wat wils 
Goede zorg kost wat - bijna een kwart van de Nederlandse begroting gaat naar de zorg. Dat hoeft echter niet te betekenen dat efficiënt omgaan met geld onmogelijk is. PGVZ is een kleinschalige organisatie, met korte lijntjes en weinig overheadkosten. Ook wordt de zorg zo efficiënt mogelijk ingericht, zonder daarbij te korten op de kwaliteit. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het onderdeel werk en dagbesteding. Onder de gezamenlijke noemer geWOON! biedt PGVZ verschillende vormen van werkzaamheden aan voor jong en oud met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor iedereen is er wat wils. Zo is er een serviceteam dat zich bezighoudt met het maken van houten producten en meubels, een servicebus voor werkzaamheden op locatie en de lifestylewinkel geWOON! op de Oudestraat, waar de mensen met de kassa en klanten overweg leren te gaan. Ook heeft PGVZ als één van de eersten een beschutte werkplek gerealiseerd. Dit is een betaalde werkplek met extra begeleiding. Gosse hoopt er meer te creëren in de toekomst.

 

Samen lief en leed delen
Maatwerk leveren is het uitgangspunt van PGVZ. In het leven van de zorgvrager moet de zorg niet datgene zijn wat leidend is. Gosse Noppert is niet bang om out of the box te denken, wat creatieve mogelijkheden oplevert. “De bussen van PGVZ mogen bijvoorbeeld door bewoners van de wooninitiatieven gebruikt worden om samen mee op vakantie te gaan”, legt hij uit. Ook op andere vlakken probeert het team van PGVZ zoveel mogelijk vanuit de zorgvrager te denken. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuw zorgcomplex voor ouderen in Klarenbeek, Apeldoorn. “We bouwen daar zestien kamers voor alleenstaanden, maar ook vijf kamers voor echtparen waarvan een van de partners licht dementerend is. Het zou niet zo moeten zijn dat je je hele leven met iemand hebt samengewoond en plotseling alleen moet wonen wanneer je dement raakt.” Iemand die zorg nodig heeft, moet zijn leven zoveel mogelijk op dezelfde manier kunnen leven als ieder ander, vindt Gosse. Met die gedachte in het achterhoofd vult PGVZ de zorg in. “De mens staat bij ons voorop.”

 

“Mens en medewerker zijn geen nummer”
Eliza Kooman (24) werkt bij PGVZ als verzorgende in de thuiszorg. “Dat betekent veel meer dan steunkousen aantrekken”, vertelt ze. “Als verzorgende doe je van alles; van mensen aankleden tot medische handelingen als wondverzorging en insuline spuiten.” Eliza kreeg bij PGVZ de mogelijkheid om intern de opleiding Individuele Gezondheidszorg (IG) te volgen. Later wil ze wellicht nog de studie voor Verpleegkundige volgen. Toen ze vijf jaar geleden bij PGVZ startte, sprak vooral de aanpak van de organisatie haar aan: luisteren naar de wensen van de zorgvrager. “Die is namelijk geen nummer, maar een mens die moet worden gehoord. Dat geldt ook voor mij als medewerker. We werken in teams van zo’n vijf personen en krijgen daarin veel vrijheid om te doen wat wij denken dat goed is voor de zorgvrager.” Soms heeft Eliza avond- of bereikbaarheidsdienst, op andere dagen is ze al om 08.00 uur ‘s ochtends bij haar eerste huisadres. “Van de zorgvragers horen we tijdens het drinken van een kop koffie dat ze het fijn vinden om altijd dezelfde gezichten over de vloer te krijgen. Als team weet je wat er bij hen speelt en kun je daardoor beter helpen.”

 

PGVZ
Bolwerk 13, Kampen
038 - 3331794
www.pgvz.nl