Vakmanschap om trots op te zijn

suf

Vakmanschap om trots op te zijn

02/11/2017 in Artikelen

Vakmanschap om trots op te zijn

Zeg je in Zwolle Van Rossum, dan is de link met de ijzerhandel snel gelegd. Volgend jaar viert het familieconcern aan de Thomas à Kempisstraat alweer het 175 jarig jubileum. Eigenaar Lucien van Rossum heeft een zaak, waar ouderwetse vakmanschap gecombineerd wordt met de moderne middelen van tegenwoordig.

Van Rossum is al sinds mensenheugenis een begrip in Zwolle. Officieus begon het bedrijf al in 1815, maar officieel werd er in 1843 gestart als kuiperij. Later kwamen de hoefsmederij, ijzerhandel en huishoudelijke artikelen er bij. Toen Lucien's vader Michel in 1972 de zaak overnam werd de hoefsmederij afgebouwd en hetzelfde gold voor de huishoudelijke artikelen. In de jaren tachtig opende het bedrijf de sleutelwinkel aan de overkant van de straat, de huidige locatie. Sinds 2004 zit alles van Van Rossum op de huidige locatie. "Je kunt zoveel van jezelf kwijt in het ondernemerschap", stelt Lucien, die sinds 2001 de zaak van zijn vader heeft overgenomen. "We zijn in zekere zin nog ouderwets, je kunt bij ons nog per stuk bestellen. Aan de andere kant gebruiken we ook moderne technieken en hebben we webshops zowel voor de IJzerhandel als Beveiligen waar mensen online kunnen bestellen."

Smederij
Achterin de zaak zit het domein van Freddy van Weeghel, de smid die nu ruim vijf jaar werkzaam is bij Van Rossum. Freddy werkte decennia in de scheepsbouw, maar is na een faillissement van zijn vorige werkgever in Zwolle terechtgekomen. Freddy zorgt er voor dat klanten met de meest bijzondere wensen toch geholpen worden. "Denk aan een traliehekje voor een raam of een steelpannetje van oma, dat gerepareerd wordt", legt Lucien uit. "Wij vinden het belangrijk dat we de mensen hiermee kunnen helpen." Freddy: "Je maakt echt de vreemdste wensen mee. Dat maakt het werk ook zo mooi. We doen weliswaar niets meer met open vuur zoals vroeger, maar je werkt nog echt met je handen. We maken diverse dingen, van een frituurmandje voor de chinees tot een hekwerk voor het Zwols balletjeshuis. Echt heel mooi." 

Het team van Van Rossum is inmiddels gegroeid naar een aantal van 20 personen. Binnen het mannenbolwerk lopen inmiddels ook twee dames rond, Willeke en Carola. Zij nemen de organisatie en administratie van het bedrijf voor hun rekening en zij zorgen voor de vrouwelijke touch binnen het bedrijf.  

Veranderingen
In de komende maanden, richting het jubileum, gaat er bij Van Rossum het een en ander veranderen. Zo zullen de barbecues uit het assortiment gaan verdwijnen en gaat de winkel op de schop. Op de bovenverdieping wordt ruimte gemaakt om het kantoor uit te breiden. Zo zijn er drie mensen voor de buitendienst die de vraag uit de markt bedienen. "Als je iets doet, moet je het goed doen", betoogt Lucien over de veranderingen. "Wij willen onderscheidend zijn, we hebben in en buiten Zwolle via mond op mond reclame een positieve naam opgebouwd. Daar zijn wij trots op. Het is aan ons om dat te behouden voor de toekomst."