Restaurant Poppe, voorheen hoefsmederij

poppe

Restaurant Poppe, voorheen hoefsmederij

13/11/2017 in Artikelen

Poppe, proeven van de Bovenste plank
Een warme deken, dat moeten gasten ervaren als ze voor goed eten en een gezellige avond aanschuiven in Restaurant Poppe. “Als het gonst van de gezelligheid in ons restaurant, Bar, Huis- en Gelagkamer, heb ik het naar mijn zin”, weet eigenaar en chef-kok Sander Struick. Op ontdekkingsreis door een van Zwolle’s oudste restaurants. Kom maar mee naar Boven.

Van hoefsmederij tot restaurant
Een en al nostalgie ademt Poppe, maar met de keuken van nu. De markante entree wordt gevormd door de deuren met aanpalende houtwerk waar vroeger de paarden binnenkwamen om beslagen te worden. De in 1866 gestarte hoefsmederij van Theodorus Poppe aan de Zwolse Luttekestraat was ruim een eeuw lang het domein van smid, paard, hamer, hoefijzer en vuur. Totdat de viervoeter verdrongen werd door de auto. Met de overname door restaurateur Peter Diks in 1976 werd het karakteristieke gebouw – inmiddels monument - omgesmeed tot horecagelegenheid. Wat rest is de herinnering en de naam. En voor de fijnproevers, het Menu van de Smid.

Sander Struick is er trots op dat hij al ruim vijftien jaar lang mag werken in een van de oudste en gerenommeerde restaurants van Zwolle. Vanaf 2001 als chef-kok, en sinds 2009 als eigenaar. “Ik heb na de Hogere Hotelschool gewerkt in diverse horecagelegenheden, waaronder sterrenrestaurants. Maar mijn overstap naar Poppe was een bewuste: ik wilde meer tijd voor mezelf en mijn eigen keuzes maken. En dat kon hier. Dit restaurant is prachtig, misschien wel het mooiste van Zwolle. Dat komt vooral door de sfeer, die je kunt vergelijken met die van een huiskamer. Zo moet het ook voelen, als een warme deken, waar je je thuis voelt.” Daarbij geeft Sander z’n team alle credits. “Zij zijn ons visitekaartje, sommigen al jarenlang. Als zij plezier in hun werk hebben, straalt dat af op onze gasten. Natuurlijk staat goed eten voorop, maar gastheerschap is minstens zo belangrijk.”

Open keuken en knusse doorkijkjes
Samen met Sander lopen we door het restaurant naar achteren. Wat opvalt, zijn de vele doorkijkjes. Dat begint bij de entree waar je de koks in de open keuken aan het werk ziet met voornamelijk gerechten uit de Franse keuken. Waar de chef-kok “mooie en eerlijke producten” als kreeft, zwezerik of bloedworst langzaam laat garen, zorgvuldig op de borden presenteert en laat vergezellen van mooie wijnen uit eigen kelder. De zorg en toewijding die Sander met z’n team heeft, blijkt ook uit het fraaie meubilair. “We hebben twee jaar geleden al onze 150 stoelen vervangen en naar onze wens laten ontwerpen, zodat de gasten hier helemaal op hun plek zitten.” Ook de mooie originele Franse stallampen boven de tafels geven de zaak haar eigenheid. Achterin de zaak biedt de vide een mooi doorkijkje naar boven, naar de Gelagkamer op de eerste etage. “Andersom krijg je boven de sfeer van beneden toch nog een beetje mee”, verbeeldt Sander de wisselwerking.

De sfeer van Poppe Boven
Want waar de begane grond vele kleine knusse zitjes met tachtig plekken kent, heeft Poppe op de eerste etage onder de naam ‘Poppe Boven’ nog drie ruimtes: de Gelagkamer, Bar en Huiskamer. Sfeervolle kamers in lijn met de stijl van beneden, maar met wat meer mogelijkheden voor groepen. Zo telt de kleinere Gelagkamer vijftien plekken en de Huiskamer aan de voorzijde kan dertig mensen herbergen, zowel families die hier besloten willen dineren, dan wel zakelijke relaties die in informele setting een vergadering of presentatie houden en willen genieten van een lekker hapje tussendoor,  een goede lunch of diner. De mogelijkheden zijn legio, aldus Sander: “Je kunt de kamers afzonderlijk reserveren, maar ook alle drie gezamenlijk. Begin bijvoorbeeld met een lekker aperitief in de authentieke bar en geniet daarna onze proeverijtjes in de Gelag- of Huiskamer. En ook daarin zijn weer alle mogelijkheden, a la carte of door te genieten van ons standing dinner van acht bijzondere gerechten.”

Poppe – komt bij je - Thuis
Beide kamers tonen nog de stijlelementen van een eeuw geleden – “Hier woonde de smid met zijn gezin” -, maar wel met alle moderne voorzieningen voor bijvoorbeeld een vergadering. “Natuurlijk moet je met je tijd meegaan en blijven verrassen. En dat doen we in de keuken en in ons aanbod”, vertelt Sander. Wat te denken van het concept ‘Poppe Thuis’, waarbij een kok en medewerker bij de klant thuis of op de zaak een diner verzorgen. Gewoon, zoals bij Poppe: dus zonder omkijken naar inkoop, bereiding, bediening en opruimen; en inclusief kookgerei, tafellinnen, servies, bestek en glazen. Met keuze uit gerechten van de kaart of een eigen menu. “We willen een restaurant voor iedereen zijn, en geven daar op onze eigen manier invulling aan. Daar slagen we al veertig jaar in. Onze klanten, maar ook veel nieuwe bezoekers weten ons goed te vinden. Het is mooi te zien dat Zwolle bruist door het aanbod van cultuur en horeca. Over honderd jaar zijn wij nog vast en zeker nog steeds een begrip in de regio.”