“Later wil ik bij Real Madrid spelen”

suf

“Later wil ik bij Real Madrid spelen”

11/01/2018 in Artikelen

“Later wil ik bij Real Madrid spelen”
Je zoon of dochter zou zo graag op voetbal willen, - lekker sporten met andere kinderen -, maar eigenlijk heb je het geld er niet voor. Gelukkig is er voor die ouders en kinderen het Jeugdsportfonds. Een landelijk initiatief, maar ook in Zwolle actief voor maar liefst ruim 450 kinderen. Hoe gaat dat in z’n werk?

Nathalie van den Berg, coördinator van het Jeugdsportfonds Zwolle, weet waar veel mensen in Zwolle tegenaan lopen: een krappe beurs, waar niet altijd genoeg geld is om een sportlidmaatschap en sportspullen aan te schaffen. Uit de Armoedemonitor 2017 blijkt dat in Zwolle zo'n 6.800 huishoudens (1 op de acht gezinnen) leven op of onder het sociaal minimum. Nathalie is daarnaast ook nog coördinator van het Zwemvangnet in Zwolle. Voor dit laatste project zet ze zich voor de zelfde doelgroep in om zoveel mogelijk kinderen van 7-12 jaar een A- en B-zwemdiploma te laten halen. Het Jeugdsportfonds Zwolle en het Zwemvangnet zijn ondergebracht bij SportService Zwolle.

"Gezellig met mijn vrienden voetballen”
“Veel mensen die een beroep doen op ons doen, treden daar niet zo snel mee naar buiten”, ervaart Nathalie. Toch heeft ze een gezin bereid gevonden om anoniem hun verhaal te doen. De alleenstaande moeder heeft haar zoontjes meegenomen; twee jongens van 8 en 7 jaar die enthousiast hun verhaal doen. “Ik zit op voetbal en zwemmen”, vertelt de oudste. “Ik scoor best veel. Ik hoop later bij Real Madrid net zo goed te worden als Ronaldo.” Ook de jongste zit inmiddels op voetbal bij SV HTC, alleen keept hij. “Ik speel wel veel buiten, maar ik wilde graag met mijn vrienden bij de club voetballen. Dat vind ik gezellig”, zegt hij wijs. Reden voor mama om de kinderen aan te melden voor de voetbalclub. “Ik vind het belangrijk dat kinderen bewegen. Ze spelen wel buiten, maar zitten ook veel binnen achter de computer. Ik jogde veel, maar door een chronische ziekte lukt dat niet meer”, zegt ze bijna verontschuldigend. Nathalie valt haar bij: “Dit is een moeder die haar verantwoordelijkheid neemt. Hoewel ze het liefst zelf de contributie voor zwemles en voetbal zou willen betalen, heeft ze toch de stap gezet om zich bij ons aan te melden.

“Zelf de voetbalschoenen verzorgen”
Tijdens een gesprek met de intern begeleider op de basisschool – tevens intermediair voor het Zwemvangnet en Jeugdsportfonds – ging het balletje rollen, vertelt de Zwolse moeder: “School regelt het schoolzwemmen niet meer, maar ik vind het wel belangrijk. Op basis van mijn inkomen kwam ik in aanmerking voor ondersteuning bij de zwemlessen.” De oudste is inmiddels druk bezig met zwemmen, de jongste volgt binnenkort. Vervolgens kreeg ze ook de mogelijkheid om de kinderen aan te melden voor een teamsport. Individueel gerichte sporten als paardrijden of dansen worden niet vergoed. Maar bijvoorbeeld hockey, gymnastiek en karate worden best veel gekozen. Voor de twee boys werd het dus voetbal. De jongens doen goed hun best, vindt moeder. Daar staat ook wat tegenover: hun voetbalschoenen, die ook bij de jaarlijkse maximale sportvergoeding van 225 euro voor elk kind in zitten, moeten ze netjes verzorgen. Ze zijn er zuinig op.

“Adrenaline stroomt door mijn lijf”
Moeder blijft betrokken en motiveert de jongens hun best te doen: “Ik ga altijd kijken; bij mij stroomt de adrenaline dan ook door het lijf. Wel is voetbal hun eigen keuze, hoor.” Ook stichtingsvoorzitter Xandra Tromp is trots op de Zwolse met haar twee kids. “Ze zijn schoolvoorbeelden qua betrokkenheid en inzet. Eigenlijk moeten alle kinderen kunnen sporten, is ons motto! Sporten is gezond, verbindt, leert je omgaan met succes en tegenslag. Vaardigheden die kinderen ook op school en later in hun werk goed kunnen gebruiken. Er zijn nog zoveel kinderen in Zwolle die willen sporten en die een beroep op ons doen. Daarom zijn we als bestuur continu op zoek naar partijen die Jeugdsportfonds Zwolle kunnen steunen.” Daarnaast kent Zwolle de Stichting Meedoen. Hier kunnen ouders terecht, van wie de kinderen liever iets creatiefs of cultureels doen. En voor overige aanvragen – op het gebied van levensonderhoud, medische kosten, studie/school - kan Noodfonds Zwolle helpen.