Honkbal leeft bij Blue Hawks

honkbal

Honkbal leeft bij Blue Hawks

28/11/2017 in Artikelen

Honkbal leeft bij Blue Hawks

In Zwolle wordt al meer dan vijftig jaar gehonkbald, maar de sport leeft nu meer dan ooit. Honkbalvereniging Blue Hawks bloeit dankzij een stabiel bestuur, een zorgvuldig beleidsplan en veel enthousiaste leden. En de rek is er nog lang niet uit. 

Blue Hawks bestaat sinds 1995, toen het is voortgekomen uit de fusies tussen SV Zwolle, ZAC en Crash Zwolle. Het lijkt de bodem voor een succesvolle vereniging, maar zes jaar geleden zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. De club telt in 2011 amper 59 leden. Het is een komen en gaan van voorzitters en bestuursleden. Iedere week is het maar weer afwachten of de wedstrijden door kunnen gaan en of er voldoende materiaal is. Laat staan dat de rekeningen betaald kunnen worden. Dat kan zo niet langer, denken Jan Egbertsen, Erika Dunning en Rogier van Zon.

In samenspraak met Sportservice Zwolle bedenken zij een plan om de club vooruit te helpen. Het helpt enorm. De drie vormen het nieuwe bestuur en de rust binnen de vereniging keert terug. "We hebben veel werk verzet en het plan uitgevoerd", vertelt secretaris Van Zon, die sinds 1999 als jeugdtrainer bij de club is binnengekomen en sindsdien diverse functies heeft vervuld. "We hoefden niet meer in de waan van de dag te regeren, maar konden ook verder vooruit kijken." 

Piek
Dat de rust de club goed heeft gedaan, is te merken aan de groei. Tegenwoordig is Blue Hawks een vereniging met 140 leden, verdeeld over vier jeugdteams, twee herenteams, één damesteam en een gemengd recreantenteam. "Zo groot zijn we nog nooit geweest", vertelt Van Zon enthousiast. Bij Blue Hawks kun je terecht voor heren honkbal, heren softbal en dames softbal. "We bieden alle vormen aan, dat maakt ons wel bijzonder."

Van Zon raakt niet snel uitgepraat over honkbal, zijn sport. "Het is de combinatie van alleen presteren en als team opereren, dat het zo mooi maakt", legt hij uit. "Wanneer je moet slaan of gooien, dan ben je op jezelf aangewezen om er wat van te maken. Maar als je in het veld staat om de ballen te vangen, dan moet je heel goed samenwerken als team." Ook het tactische element in de sport spreekt hem aan. "Hoe staat de slagman? Als hij 'ingedraaid' staat een bepaalde kant op, dan kun je daarop anticiperen. Het is heel leuk om over die volgende stap na te denken."

Sociale sport
Honkbal is van oorsprong in Nederland vooral een sport voor Antillianen. Tegenwoordig zien ze bij Blue Hawks iedereen richting sportpark De Peterskamp komen. "We zitten in een multiculturele wijk, dat zie je terug in de vereniging", stelt Van Zon. "Wat ik mooi vind, is dat honkbal een sociale sport is. Kinderen gaan fijn met elkaar om, zonder schreeuwende ouders langs de kant."

De toekomst van Blue Hawks ziet er rooskleurig uit. De komende maanden wordt er gezocht naar bestuursleden, die het huidige bestuur kunnen opvolgen. "We hebben het met veel plezier gedaan, maar het is zaak om de sleur te voorkomen. De rek is er nog niet uit, 160 leden moet absoluut mogelijk zijn. Maar sowieso hebben we nu al een vereniging om trots op te zijn."