‘Je koopt geen nieuw huidje’

xxx

‘Je koopt geen nieuw huidje’

11/07/2019 in Artikelen

‘Je koopt geen nieuw huidje’ 

In hartje centrum tegenover de Sint-Michaëlskerk staat het pand van Skin Effects, een expertisecentrum in huidverzorging en -verbetering. De trapgevel is vormgegeven in renaissance stijl en op de gevel prijkt het Zwolse wapen. “Het apothekerspand dateert uit 1609 en is echt een eyecatcher”, zegt eigenaar Nanda trots. Wat haar nog trotser maakt is waar Skin Effects voor staat. 

Nanda is een van de eigenaren van Skin Effects. Ze zit al twintig jaar in het vak en is een rasechte Blauwvinger. “Ik hou van Zwolle, het is een bloeiende stad met karakter. Ik kom graag in de smalle zijstraten, daar vind je de unieke particuliere winkels. Volgens mij trekt Zwolle in toenemende mate toeristen aan, bij ons komen regelmatig mensen uit het buitenland.” 

Beschermheilige
Vooral het monumentale pand trekt de aandacht. “Toeristen maken regelmatig foto’s van de gevel”, vervolgt Nanda. “Wat mensen vaak niet weten is dat het gebouw ook een bijzondere historie heeft. In de vijftiende eeuw vernietigde een brand veel huizen in deze straat, dit pand bleef als enige overeind. Volgens veel mensen was dit te danken aan het ingemetselde Mariabeeldje op het dakterras.” Nanda glimlacht: “Maria heeft het gebouw beschermd.”

Dermatoloog
Zo lang het bestaat, zit er een apotheek in het pand. “Wij zijn dan niet een echte apotheek, maar we verkopen wel producten uit de apotheek”, zegt Nanda. “Iedereen kan bij ons terecht, jong en oud, met of zonder huidprobleem. We zijn een laagdrempelige winkel voor specialistisch huidadvies. Ik zie Skin Effects als een stap voordat je naar de dermatoloog gaat. Je mag ook altijd binnenkomen voor een gezichtscrème of vrijblijvend advies. Daarnaast doen we ook verschillende behandelingen.” 

Huidanalyse
Bindweefselmassage en microdermabrasie zijn hier voorbeelden van. Voordat de behandeling van start gaat, wordt er een huidanalyse gedaan. “We kijken met een computer naar de pH-waarde en vocht- en vetgehalte van de huid. Dan weten we precies welke producten voor jou gaan werken. Bij een bindweefselmassage wordt de doorbloeding gestimuleerd en krijg je een verjonging van de huidstructuur. Met microdermabrasie zandstralen we je huid. Dit geeft je huid een oppepper, rimpeltjes en littekens verminderen en de poriestructuur verfijnt.” 

Volgens Nanda moeten klanten thuis ook aan de slag. “Als je thuis niets doet, is het effect minder groot. Soms vergelijk ik het met een sportschool, als je heel af en toe gaat, heb je minder resultaat.”

Vieze huid
“Het is belangrijk dat je thuis iedere morgen en avond je gezicht reinigt”, vervolgt Nanda. “Veel mensen vergeten dit. Maar echt, dit is het belangrijkste van je huidverzorging. Je wast toch ook niet af zonder afwasmiddel? Reiniging is dé fundering voor een mooie huid. Je gezicht wordt vies door de uitlaatgassen, make-up en de aanraking van je handen. Als je je huid niet reinigt, heeft het geen zin om te smeren met crème.”

Niet duur
Er zijn veel mensen met een onrustige en gevoelige huid. Nanda: “Dankzij een huidanalyse, de juiste producten en passende behandeling, wordt de huid rustiger. Wij geven eerlijk advies, de producten zijn niet duur en mensen mogen producten uitproberen om te kijken wat het effect is. Mensen zijn vaak verbaasd als ze het resultaat zien.” 

Nieuw truitje
Nanda vindt dat elke stad in Nederland een winkel als Skin Effects nodig heeft. “Ik hoop dat er binnen tien jaar vijf vestigingen zijn bijgekomen. Ontzettend veel mensen hebben een overgevoelige droge huid of acné. Het is vaak een drempel om naar de huisarts te gaan met dit soort klachten, bij ons ervaren mensen die drempel niet. Daarbij hebben we veel kennis in huis: schoonheids-, acné- en huidspecialisten, visagisten, apothekers en artsen. Zij kunnen deskundig advies geven. Wees zuinig op je huid, je koopt met gemak een nieuw truitje, maar geen nieuw huidje.”