Herman Broodsteeg in Zwolle

herman

Herman Broodsteeg in Zwolle

03/06/2019 in Artikelen

Herman Broodsteeg in Zwolle

Afgelopen weekend werd officieel de Herman Broodsteeg in de Zwolse binnenstad voor geopend verklaard. Xandra Brood, vrouw van, en Lola Brood, dochter van, verzorgden de openingshandeling.

Het is Ivo de Lange, vriend van Herman Brood, die zich al jaren beijvert om meer eerbetoon aan deze illustere en markante Zwollenaar. Zo mag je Herman Brood toch wel noemen. Dat deed ook William Dogger, wethouder van de gemeente Zwolle, tijdens zijn woord van welkom aan genodigden en belangstellenden. ‘Brood was een markante Zwollenaar, daar past deze markante steeg bij. Beter dan het Herman Broodhofje, of het Herman Broodpaviljoen, dat zou niet passend zijn.’

Na de onthulling van de naamborden dronken de aanwezigen een Grand Marnier, een van de - zoals Ivo de Lange aangaf - lijfdrankjes van Herman.

Daarbij werd even stilgestaan bij het onstuimige leven van Herman. De naamloze steeg tussen het Bethlehemskerkplein en de Nieuw Markt heet vanaf nu de Herman Broodsteeg. Met een beetje fantasie kun je je voorstellen dat Herman hier in zijn jeugd voor het eerst een meisje gekust heeft. Of zijn eerste joint gerookt. Wie nieuwsgierig is naar het leven van Herman Brood vindt alles over Herman in het Herman Broodmuseum op de Zwolse Blijmarkt. 

Tekst: ZoTekst/Peter Pels